Kosár

Vegán Édesburgonya Bowl

Vegán Édesburgonya Bowl

 

Megmutatjuk Réka Ibolya egyik kedvenc ebédjét, a vegán édesburgonya bowl-t, Egyszerű, egészséges recept, telis-tele ízekkel. Réka Ibolya kedvenc vegán séfje a Five Sec Health app megalkotója, Alexandra Andersson. Ezt a receptet is tőle tanulta.

 

Hozzávalók: 

 

A krumplihoz:

400 g édesburgonya

1/2 lilahagyma

 

Az öntethez:

2 evőkanál tahini, cukrozatlan

1 evőkanál citromlé

1/2 evőkanál juharszirup

 

A csicseriborsóhoz:

230 g csicseriborsó, lecsepegtetve

1 tk kömény, őrölt

1/2 teáskanál fokhagymapor

1/4 teáskanál só

1/2 teáskanál chili por

 

Tetejére: 

3 marék kel

 

Lépések:

 

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra, majd mossuk meg az édesburgonyát. 
  2. Vágjuk félbe az édesburgonyát. Tegyük őket egy sütőlapra, sütőpapírral bélelve, húsával lefelé.
  3. A lilahagymát durvára vágjuk nagy szeletekre és hozzáadjuk az édesburgonyához (lehetőség, hogy olajat csepegtetünk a hagymára). 25 percen át sütjük vagy amíg az édesburgonya megpuhul (a hagymát kivesszük ha égni kezd, attól függ, mekkora a krumpli)
  4. Közben elkészítjük az öntetet az összes öntet hozzávalóval. A hozzávalókat egy kis tálba és habverővel összedolgozzuk. Adjunk hozzá kevés vizet, amíg el nem éri a kívánt állagot. Félretesszük egy ideig. 
  5. A kelt megmossuk és durvára vágjuk, félretesszük
  6. Most mossuk meg és csepegtessük le a csicseriborsót, majd tegyük egy serpenyőbe. Közepes lángon fűszerekkel és egy csepp vízzel (vagy olajjal) arany színűre pirítjuk
  7. Ugyanabban a serpenyőben kanalazzuk a csicseriborsót az egyik oldalára, és adjuk hozzá a kelt a másik oldalon egy kis vízzel együtt.Gyorsan pároljuk, amíg a kel el nem kezd puhulni, majd levesszük a hőről. 
  8. Amikor kész az édesburgonya, durvára vágjuk (szeretjük rajta hagyni a héját, mert tápanyagdús) Majd összeállítjuk a tálat és végül az öntettel meglocsoljuk.