Vegán Édesburgonya Bowl
Megmutatjuk Réka Ibolya egyik kedvenc ebédjét, a vegán édesburgonya bowl-t, Egyszerű, egészséges recept, telis-tele ízekkel. Réka Ibolya kedvenc vegán séfje a Five Sec Health app megalkotója, Alexandra Andersson. Ezt a receptet is tőle tanulta.
Hozzávalók:
A krumplihoz:
400 g édesburgonya
1/2 lilahagyma
Az öntethez:
2 evőkanál tahini, cukrozatlan
1 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál juharszirup
A csicseriborsóhoz:
230 g csicseriborsó, lecsepegtetve
1 tk kömény, őrölt
1/2 teáskanál fokhagymapor
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál chili por
Tetejére:
3 marék kel
Lépések:
- Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra, majd mossuk meg az édesburgonyát.
- Vágjuk félbe az édesburgonyát. Tegyük őket egy sütőlapra, sütőpapírral bélelve, húsával lefelé.
- A lilahagymát durvára vágjuk nagy szeletekre és hozzáadjuk az édesburgonyához (lehetőség, hogy olajat csepegtetünk a hagymára). 25 percen át sütjük vagy amíg az édesburgonya megpuhul (a hagymát kivesszük ha égni kezd, attól függ, mekkora a krumpli)
- Közben elkészítjük az öntetet az összes öntet hozzávalóval. A hozzávalókat egy kis tálba és habverővel összedolgozzuk. Adjunk hozzá kevés vizet, amíg el nem éri a kívánt állagot. Félretesszük egy ideig.
- A kelt megmossuk és durvára vágjuk, félretesszük
- Most mossuk meg és csepegtessük le a csicseriborsót, majd tegyük egy serpenyőbe. Közepes lángon fűszerekkel és egy csepp vízzel (vagy olajjal) arany színűre pirítjuk
- Ugyanabban a serpenyőben kanalazzuk a csicseriborsót az egyik oldalára, és adjuk hozzá a kelt a másik oldalon egy kis vízzel együtt.Gyorsan pároljuk, amíg a kel el nem kezd puhulni, majd levesszük a hőről.
- Amikor kész az édesburgonya, durvára vágjuk (szeretjük rajta hagyni a héját, mert tápanyagdús) Majd összeállítjuk a tálat és végül az öntettel meglocsoljuk.