Kosár

Hogyan teremtsünk emlékezetes napokat egymással?

Hogyan teremtsünk emlékezetes napokat egymással?

Dan Heath és testvére Chip, a The Power of Moments szerzői, segíthetnek nekünk, hogy hatásos emlékeket faragjunk a hétköznapokból a csúcseseményekről és befejezésekről ismert tudásunkat felhasználva. Életünk során két kulcsfontosságú emléktípus ragad meg elménkben: a csúcsesemények (a pozitív élmény legjobb része) és a befejezések. 

Melyek az emlékezetes pillanatok kulcselemei? 

Gyakran elszalasztjuk a lehetőséget, hogy pillanatokat teremtsünk magunknak. A szerzőpáros szerint életünk csúcs pillanatának négy összetevője van. Nem szükséges mind a négyet egyszerre megélnünk, sok csúcspont csak egyet tartalmaz az alábbiak közül:

Emelkedettség.

A mindennapok fölé emelnek, örömet, gyönyört és meglepetést hoznak.

Betekintés. 

Egy pillanat alatt valami újat veszel észre magadon vagy a világról.

Büszkeség. 

Ezek azok a pillanatok, amikor olyan dolgokat érsz el, melyekben nem voltál biztos, hogy képes vagy rá, vagy amikor mások elismernek valamiért, amit elértél.

Kapcsolat. 

Egy másik személlyel vagy közösséggel elmélyül a kapcsolatunk.

Ha megértjük azokat az elemeket, amelyek a csúcspontot jelentik, több ilyen pillanatot tervezhetünk, és emlékezetesebb életet teremthetünk.

Hogyan teremthetünk emlékezetes pillanatokat a mindennapokat, akár otthon?

Teremtsd meg a tökéletes napot! 

Neked hogy néz ki a tökéletes nap? Teremtsd meg tudatosan.

Vond be a szeretteidet is, kérdezd meg tőlük, ők mit csinálnának szívesen?

Milyen kedvenc ételedet ennéd? Mi az a tevékenység, ami leginkább feltöltene? 

Teremtsetek akár ünnepi hangulatot, amikor különösen figyeltek egymásra. 

Mélyítsd el kapcsolataidat. 

A sebezhetőség megteremtése olyan kapukat nyithat meg a kapcsolatokban, amelyek sokáig zárva voltak. Találj meg új módokat az interakcióra és a kapcsolatteremtésre. Ha szándékosan megpróbáljuk elmélyíteni ezeket a kapcsolatokat, akkor értelmes emlékeket és jutalmazó kapcsolatot teremthetünk.

Egy Arthur Aron nevű híres pszichológus egy kísérletet végzett, amelyben két idegen harminchat kérdést tett fel egymásnak, és a végén arra kérték őket, hogy értékeljék, mennyire érzik magukat közel a másik emberhez. A kutatás végén az emberek olyan értékeléseket adtak, melyeket az emberek általában legjobb barátaiknak és szüleiknek szoktak adni. (Keress rá, ha érdekel téged is a kérdéssor: „36 kérdés”) 

Az ötlet a kísérlet mögött az volt, hogy a kérdések fokozzák a sebezhetőséget. Az első kérdés ez volt: „Ha a világon bárkit választhatnál, kit választanál vacsora vendégnek?” 

A harmincharmadik kérdéssel pedig ez: „Ha úgy halnál meg ma este, hogy nem tudsz senkivel kommunikálni, mit bánnál a legjobban, hogy nem mondtad el valakinek? Miért nem mondtad el nekik még?” 

Képzelje el, hogy egy ilyen beszélgetést egy neked fontos emberrel. 

Ez az a fajta mély beszélgetés, ami sokszor kiszorul a mindennapok miatt.

Mélyítsétek a kapcsolataitokat őszinte, akár sebezhetőséget mutató beszélgetésekkel. Elképesztő, hogy egy kis figyelem és megerősítés milyen könnyedén meggyújtja a szeretetet a szívekben. Ez is egy lehetőség, hogy a mindennapok emlékezetessé válhassanak.