A pihenés 7 fajtája – neked melyikre van leginkább szükséged?

Hallottál már a nyugalom elméletről? Dr. Saundra Dalton-Smith nevéhez fűződik és magyarázatot adhat arra a jelenségre, hogy egy jó alvás után miért érezhetjük magunkat még fáradtabbnak, mint valaha. 

A Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity című könyvében bemutatja azt az elképzelést, hogy mindannyiunknak 7 típusú pihenésre van szüksége ahhoz, hogy teljesen önmagunknak érezzük magunkat. A kiégés ellenszere nem csak a vakáció, hanem az, hogy azonosítsuk azokat a pihenési típusokat, amelyekre leginkább szükségünk van.

Hét különböző típusú pihenés létezik: fizikai, mentális, spirituális, érzelmi, szociális, érzékszervi és kreatív. Minden pihenés típusnak megvannak a maga sajátosságai, amelyek akkor jelennek meg, ha hiányuk van.

 

Fizikai pihenés

A fizikai pihenésnek két összetevője van. Van benne aktív és passzív komponens. A passzív lét olyan dolgokat takar, mint az alvás vagy a szunyókálás. Minőségi alvásra szükségünk van, de a fizikai pihenésbe beletartozhatnak olyan aktív dolgok is, akárcsak a jóga, a nyújtás, egy habos fürdő, masszázs vagy akár annak biztosítása, hogy a munkahely ergonómiája megfelelően támogassa a testet.

Az aktív fizikai pihenés hiányának jelei könnyen lehetnek a test fájdalmai: a lábak vagy a lábfej duzzanata, görcsök a hátadban, nyakadban,

miután hosszú ideig ülsz az íróasztalodnál. 

 

Mentális pihenés

Ha valaki szellemi pihenés hiánnyal küzd, előfordulhat, hogy habár este aludni készül, elméje mégis pörög és nem tudja letenni a mindennapi dolgokat.. A szellemi pihenés hiányára másik jó példa, amikor besétálunk az élelmiszerboltba és akárhogy próbáljuk felidézni, miért is érkeztünk, nem sikerül. Az elme túlterheltsége esetén egyértelműen mentális pihenésre van szükségünk.

 

Szociális pihenés

A társasági vagy szociális pihenés az a pihenés, amelyet számunkra szeretett emberek körül tapasztalunk. Sokan érzik, hogy a kapcsolatokban oly mértékben kell helytállni és megfelelni a szerepeknek, hogy ez extra energia befektetést jelent számukra. 

Érdemes időt és energiát fordítani kapcsolatainkra és más szemmel rájuk nézni. Hol vagyok én ebben a kapcsolatban? Egyenlő módon áramlik hozzám és a másikhoz az energia? Megengedhetjük magunknak, hogy csak egyszerűen élvezzük az időt. Engedd, hogy áramoljon az erergia a kapcsolataidban. 

 

Lelki pihenés

Dr. Saundra Dalton-Smith szerint a lelki pihenés szükségletei mindenkinek saját hitrendszerétől függően változik. Lelki pihenésünk kulcsa a valahova tartozás és az értelem megtalálása abban, amit teszünk érte. Azok, akik nem érzik, hogy munkájuknak lenne értelme, akik saját munkájukat haszontalannak tartják, könnyen tapasztalhatnak kiégést egy idő után. 

Lelki raktáraink feltöltése érdekében érdemes megtalálni a módját annak, hogy kapcsolódjunk vágyainkhoz, közösségünkhöz, akár egy munkakultúrán keresztül is. Mindannyiunknak megvan az az igénye, hogy úgy érezzük, hozzájárulunk a nagy egészhez!

 

Érzékszervi pihenés

Függetlenül attól, hogy tudatában vagy-e a körülötted lévő tárgyaknak, illatoknak, látványnak, tested tudatalatt is reagál a környezetre az érzékszerveken keresztül. Ilyen érzékszervi bemenet lehet a háttérben csengő telefon hangja, a számítógép erős fényei, az otthoni irodában játszó gyerekek, a telefonon vagy az e-mailben megjelenő értesítések, vagy akár a számítógép vizuális háttere.

Mindezek az érzékszervi bemenetek idővel szenzoros túlterhelési szindrómát okozhatnak. A legtöbbünk érzékszervi túlterhelés esetén elsőként irritációt, izgatottságot, dühöt vagy haragot él meg. Így az érzékszervi pihenéshiánnyal küzdők azt tapasztalhatják, hogy nap végén már sokkal izgatottabbak, ingerlékenyebbek.

 

Érzelmi pihenés

Az érzelmi pihenés kifejezetten azt a pihenést jelenti, amikor önmagunkkal és másokkal őszintén felvállaljuk magunkat és érzéseinket. Napunk során sokféle “érzelmi munkát” végzünk. Sokszor érzelmi munkát végzünk és elrejtjük érzéseinket anélkül, hogy lehetőséget adnánk nekik a kifejezésre, a gyógyulásra, a leleplezésre. 

Sokan a magánéletben is rejtegetik érzelmi világukat. Lehet, hogy az az érzelmi munka, hogy nem akarod megosztani a gyermekeiddel, milyen rossz a helyzet a gazdasági válsággal és az milyen hatással lehet a pénzügyeidre. Lehet, hogy érzelmi munkával jár, ha vezetőként el kellett bocsátanod az alkalmazottakat, de nem tudtad kimutatni az érzéseidet, mert azt akartad, hogy a csapatod úgy érezze, minden nagyszerű.

Az érzelmi pihenés hiányának tünete az az érzés, hogy mindig kordában kell tartanod az érzelmeidet, hogy soha nem lesz lehetőséged igazán elmondani, amit érzel.

 

Kreatív pihenés

A kreatív pihenés az a pihenés, amikor értékeljük a szépséget, a szépet. Legyen szó egy természeti szépségről, mint az óceán hullámzása, hegyek, erdő, vagy alkalmazott szépségről, mint a művészet, a zene vagy a tánc.

Amikor nehezen jönnek az új ötletek, innováció, mindenképp a kreativitás területén van hiány. A kreativitás több, mint egyszerű művészet; ez bármilyen típusú újítás, alkalmazkodás, innováció. A járvány idején sokan sok kreatív energiát engedtek ki és égettek fel önmagukban. A változásoknak köszönhetőn szükséges volt a kreatív problémamegoldásra. A legtöbb ember nem találja magát kreatívnak, így könnyen érezheti, hogy nem képes a kreatív raktárát visszatölteni, ám ez nem így van. Az elmének térre, szabadságra és inspirációra van szüksége, így újra megélheti a könnyed kreativitást.

 

Hogyan kezdj neki a pihenésnek? 

Érdemes a legnagyobb hiányú területtel kezdened és megkérdezni magadtól: mire vágysz igazán. A regenerációnak olyannak érdemes lennie, hogy szabadon, szinte bármikor, korlátozások nélkül megtehesd. Nincs szükség 3 hónapos szabadságra vagy drasztikusan kiszakított időre, a realitás talaján érdemes maradni. 

Szükség van egy stratégiára, mely az apró dolgok sorba állításáról és alkalmazásáról szól.

Kezdjük egy kérdéssel együtt: 

Mit tehetsz már ma meg magadért és a jóllétedért? 

Ez a cikk csak tájékoztató jellegű. Nem helyettesít professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést.

Facebook
LinkedIn