Kreatív ötletekre vágysz? Ne csinálj semmit!

március 27, 2018

Épp a zuhany alatt állsz, mosod a fogaidat vagy szárítod reggel a hajadat, amikor óriási ötleted támad. Hirtelen, a semmiből megszületett az évszázad ötlete, amit a holnapi meetingen prezentálsz majd a főnöködnek.

Nem, nem. Nem a reggeli rutinodnak köszönhető brillírozásod, hanem agyad úgynevezett Alap (vagy Nyugalmi) Hálózatának (default mode network). A Nyugalmi Hálózat agyterületeink olyan rendszere, amely akkor aktív, amikor relaxált vagy éber állapotban vagyunk és nem a külvilág ingereire figyelünk. Agyunk különböző területei tehát keményen dolgoznak akkor is ha épp pihenünk vagy gondolataink szerteszét kóborolnak egy rutin cselekvés közben.

A hajmosást vagy borotválkozást már-már ösztönösen végezzük, hiszen annyiszor megtettük már előtte. Ilyenkor az agy autópilótára kapcsol, ami lehetővé teszi, hogy befelé figyeljünk és elérjük epizodikus emlékezetünket. Ennek során képesek vagyunk új ismereteket elsajátítani a múlt és jövő emlékeinek összefüggésbe hozásával. Az agy tehát mélázik, múlt és jövő közt ugrál, mérlegel és ábrándozik. Mégsem szenved kárt mindeközben rutin cselekvésünk. Hogy lehet ez? Agyunk Nyugalmi Hálózata mellett létezik egy Figyelem Hálózat (attention network) is, mely lehetővé teszi, hogy a külvilágra is figyeljük emellett. Egyszerre kint és bent, mégis mi köze mindennek a kreativitáshoz?

Egy 2014-es Marcus Raichle, Brenda Milner, és John O’Keefe által vezetett neurológiai kutatásból kiderült, hogy erős kapcsolat áll fenn agyunk Alap Hálózata és a kreativitás között. Más szóval engedd bátran, hogy gondolataid elkalandozzanak egy ideig, mert az ismétlődő rutin cselekvések – zuhanyzás, zöldség pucolás, futás, autóvezetés – tökéletes környezetet biztosítanak az agy Alap Hálózatának, így kreativitásodnak is. Szóval legközelebb, mikor elakadást érzel egy új ötlettel kapcsolatban, ne erőltesd, sétálj el a projekttől egy időre. Amint megengeded elmédnek, hogy megnyugodjon és máshová vándoroljon, várhatóan az új ötleteknek is szabad utat biztosítasz majd általa. Ha pedig megérkezett az ötlet, agyad Figyelmi Hálózata újra bekapcsolhat, hogy felmérje, vajon megvalósítható vagy mellőzhető elképzelés bukkant fel kalandozás közben.

Előző bejegyzés Következő bejegyzés